Detaljplaner Development Rådgivning Stadsbyggnad Tidiga skeden

Runsten Equestrian – Detaljplanerådgivning i Haninge

Uppdragsområdet ligger utanför kommunens tätort och dess tekniska infrastruktur. Markägaren ville utvidga och stödja ridverksamheten med boende, utbildning och kommersiell service. Rådgivningen har handlat om strategisk dimensionering, styrning av planarbete och gestaltningsprogram, som säkerställer kommunens och fastighetsägarens kvalitétskrav, samtidigt som en stor öppenhet skulle hållas för input från investerare och för avspeglingar från en marknad som både är svårtolkad och unik.

 

Området delades in i tre gestaltningmässigt helt olika områden. Grundläggande principer om skala, vägar, naturmark och landskapsåtgärder togs fram. Även detaljplanen styrdes mot en öppenhet, så att rika designmöjligheter skulle bevaras långt fram i fastighetsprojektet, samtidigt som platsens kvaliteter värnades.

I tidigare uppdrag på Norconsult med planprogrammet gick uppdraget ut på att utreda ett livsstilsboende på landet nära Stockholm, i skärningspunkten mellan tre kommuner. Fastigheten ligger utanför de primära trafiklederna och kommunal service och infrastruktur. Lämpligheten kom genom detta att prövas från en rad olika synvinklar. Boendet planerades kring en hästanläggning med elitverksamhet för fälttävlan hopp och dressyr. Programmet kom att bli ett argument för mångfald i boendet.

Uppdraget innebar att stödja och guida fastighetsägaren i en unik process där de väsentliga frågorna kom att behandla:
- detaljplan i jordbruksbygd och
- lokala lösningar för vatten, avlopp och uppvärmning.

Ett brett spektrum av yttranden kom att medföra särskilda utredningar kring frågor som: trafik allemansrätt och jakt. Även naturfrågorna blev rikt belysta. Norconsult kom att samordna de tekniska utredningarna och förslagen kring vatten, avlopp och energi samt utreda allergifrågan.

Fakta
Kund: Runsten Equestrian 
Medverkande personer: Ingrid Reppen, Kai Wartiainen, Simon Kallioinen 
Årtal: 2011
Storlek: 81+45 ha

Mer om projektet