Arkitektur Kontor

Finnforest Modular Office

Esbo, Finland, 2003

Kai Wartiainen och Ingrid Reppen i samarbete med Wartiainen Arkitekter

Finnforest Modular Office design är ett förslag i en inbjuden tävling. Beställaren ville ha ett flera våningar högt kontorshus i trä. Avsikten var att främja trä som stommaterial och marknadsföras som alternativ till betong och stål. Konceptet skapades av Kai Wartiainen och Ingrid Reppen i Stockholm och förslaget färdigställdes i Finland av Wartiainen Arkitekter enligt finska byggbestämmelser.

Det arkitektoniska uttrycket tar fram träets kvalitéer genom att placera en mjukt böjd volym längs en hårt trafikerad lokalväg. Genom att låta ojämna delar kraga ut från gavlarna skapades en känsla av en väldig träbunt. Insvepningen i genomskinligt material förstärkte känslan vidare. 

Genom att en bred träbeklädd ramp leder upp till trädäcket och huvudentrén samt att parkeringen är beklädd med trä i faluröd ville man undvika betong som förmedlare av kundernas första intryck av byggnaden.

Förutom att använda dubbelglasfasad som väder- och bullerskydd, förbättrar den betydligt energieffektiviteten. I stället för använda textiler som solskydd mellan inre och yttre glasföreslogs vertikala och horisontella roterbara träpaneler i olika färgfält.

Fakta

Typ: Kontor
Kund: Finnforest
Yta: 13 300 m2
Budget: 27 M EUR

 

Mer om projektet